کلاژن چیست و چرا مهم است؟

کلاژن چیست و چرا مهم است؟

دوشنبه 07 آذر 1401 0 نظر

چرا بسیاری از محصولات مراقبت از پوست و حتی داروهای خانگی حاوی کلاژن هستند؟ برای یافتن ریشه سوال و پاسخ به اینکه چرا کلاژن در مراقبت از پوست بسیار مهم است، باید به اصول اولیه بازگردیم.

 

 

کلاژن چیست؟

به بیان ساده، کلاژن یکی از فراوان ترین پروتئین ها در بدن است. اگر این شما را گیج می کند، قابل درک است. کلاژن دقیقاً در کجا قرار دارد و چه نوع عملکردهایی را انجام می دهد؟

 

 

همانطور که گفته می شود، با قدرت زیاد، مسئولیت بزرگی نیز به همراه دارد. و از آنجایی که کلاژن یک سوم کل ترکیب پروتئین بدن شما را تشکیل می دهد، نمی توان گفت که مسئولیت های آن مهم است. مسئولیت های آن در واقع بسیار مهم است.

 

 

کلاژن اساساً چیزی است که ما را در فرم نگه می دارد، ما را به حرکت وا می دارد و ما را قادر می سازد از خود محافظت کنیم.

 

 

کلاژن همچنین وظیفه دارد مفاصل ما را روان کند، به لخته شدن خون ما کمک کند، و آخرین اما نه کم اهمیت - حفظ سلامت پوست، جوان و کشسان است.

 

 

اگر قیاس خوبی برای کلاژن وجود داشته باشد، آن را به عنوان نوعی "چسب طبیعی" در نظر می گیریم که بافت های قسمت های مختلف بدن را در کنار هم نگه می دارد.

 

 

 

اگر ما کلاژن در بدنمان داریم، چرا به آن نیاز داریم؟

 

نیازی به گفتن نیست، این سؤال بسیار خوبی است. با این حال، این همچنین در مورد تعدادی دیگر از مواد مورد استفاده در مراقبت از پوست مانند ال لیزین، اسید هیالورونیک، سرامیدها و غیره کاربرد دارد.

 

 

حقیقت غم انگیز این است که اگرچه بدن انسان بیشتر آنچه را که برای سلامتی ما لازم است تولید می کند، اما با گذشت زمان به تدریج این توانایی را از دست می دهد.

 

 

مشخص شده است که پس از 30 سالگی، عملکردهای نگهداری بدن ما - و پوست ما - شروع به کاهش آهسته می کند.

 

 

بدن ما در دوران نوجوانی و اوایل 20 سالگی به اوج بازدهی می رسد، اما وقتی به 30 سالگی رسیدیم، همه چیز کُند می شود. به طور خلاصه، این فرآیندهای پیری بدن ما را برای تولید الاستین، سرامیدها و البته کلاژن گرانبها کُندتر می‌کند.

 

 

من نباید به شما بگویم که این در واقع دلیل پیری ماست. چرا پوست ما با گذشت زمان خشن تر، خشک تر، ناهموارتر و چروکیده می شود.

 

 

صرف نظر از اینکه چقدر خود را سالم تغذیه می‌کنید یا چند بار ورزش می‌کنید، بدن شما برای همیشه با کارایی 100٪ کار نمی‌کند.

 

 

هر چه بیشتر زندگی کنیم، آسیب و استرس بیشتر می شود و همه چیز کندتر اتفاق می افتد. این به این دلیل است که DNA در خود سلول ها به دلیل تمام استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد، انواع آسیب ها را تجربه می کند.

 

 

همه اینها به این معنی است که پوست شما به ناچار پیر می شود و بدون توجه به اینکه کلاژن در بدن یا داخل پوست خود دارید، خشک و آسیب دیده می شود.

 

 

همچنین به این معنی است که شما به کلاژن اضافی نیاز خواهید داشت که از تمام آن محصولات مراقبت از پوست، یا از طریق روش‌های مراقبت از پوست، مانند میکرودرم ابریژن یا لایه‌برداری با لیزر، القا می‌شود.

 

 

بنابراین، به همین دلیل است که ما به مقداری کلاژن اضافی نیاز داریم، حتی اگر بدن ما آن را داشته باشد یا آن را تولید کند. علاوه بر این، بسیاری از محصولات یا روش‌های مراقبت از پوست می‌توانند باعث شوند بدن ما تولید کلاژن خود را افزایش دهد، که به همین خوبی است.

 

 

چگونه تولید کلاژن را به طور طبیعی افزایش دهیم؟

از آنجایی که بدن ما در حال حاضر به تنهایی کلاژن تولید می کند، منطقی است که بتوانیم توانایی های تولید کلاژن خود را تقویت کنیم. و، آسان تر از آن چیزی است که فکر می کنید. علاوه بر این، انجام آن نیز طبیعی و بی ضرر است.

 

 

متابولیسم کلاژن چندان پیچیده نیست. هر نوع کلاژن به عنوان ماده ای به نام "پروکلاژن" شروع می شود. پروکلاژن یا پروتوکلاژن ("آن چیزی که قبل از کلاژن" است) با ترکیب دو آمینو اسید مختلف در بدن ما سنتز می شود: پرولین و گلیسین.

 

 

با این حال، برای اینکه این فرآیند اتفاق بیفتد، بدن ما نیاز به مقدار زیادی ویتامین C و مقداری مس دارد.

 

 

برای دریافت ویتامین C کافی، باید غذاهای زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:

  • مرکبات مانند لیمو و پرتقال
  • توت فرنگی
  • فلفل دلمه ای 
  • و سایر میوه ها و سبزیجات

 

 

اگر می خواهید پرولین نیز دریافت کنید، باید به اندازه کافی از مواد غذایی زیر استفاده کنید:

  • سفیده تخم مرغ
  • لبنیات
  • کلم
  • مارچوبه
  • قارچ
  • جوانه گندم

 

 

در مورد دریافت گلیسین لازم، می توان آن را به مقدار زیاد در مواد زیر یافت:

  • ژلاتین
  • پوست مرغ
  • پوست گوشت
  • و سایر غذاهای غنی از پروتئین

 

 

در نهایت، برای اینکه مطمئن شوید بدنتان به اندازه کافی مس دارد، عاقلانه است که گوشت های بیشتری را از اندام های حیوانات در رژیم غذایی خود وارد کنید (مانند کلیه ها، قلب ها، کبد و غیره).

 

علاوه بر این، پودر کاکائو، دانه های کنجد، عدس و بادام هندی نیز حاوی مقداری مس هستند.

 

 

اما صبر کنید، این همه چیز نیست. در مقدمه این مقاله به این موضوع اشاره کردیم که کلاژن یک پروتئین است. و پروتئین ها، اگر نمی دانستید، از مولکول های کوچکتری به نام اسیدهای آمینه تشکیل شده اند.

 

 

(و آمینو اسیدها به نوبه خود پپتیدها را ایجاد می‌کنند - که در واقع برای پوست شما ضروری هستند.) به طور خلاصه، علاوه بر تمام مواد خوب که در بالا ذکر کردیم، مانند ویتامین C، مس، پرولین و گلیسین، بدن ما به منابع زیادی از اسیدهای آمینه نیز نیاز دارد.

 

 

این دقیقاً اسیدهای آمینه هستند که به اصطلاح "خمیر" این فرآیند پخت کلاژن هستند. و برای داشتن یک منبع سالم از اسیدهای آمینه، باید گوشت، لبنیات، غذاهای دریایی، مرغ بیشتر مصرف کنید، برای کسانی که از سبک زندگی وگان پیروی می کنند.

 

 

بنابراین، بیایید خلاصه کنیم. برای کمک به تولید کلاژن بیشتر در بدن باید مطمئن شوید که تمام مواد مغذی تولید کننده کلاژن را به اندازه کافی دریافت می کند. این مواد مغذی ماده ای به نام پروکلاژن ایجاد می کنند که به راحتی به کلاژن تبدیل می شود.

 

این مواد مغذی عبارتند از ویتامین C، گلیسین، پرولین، مس، و در نهایت - دوز سالم پروتئین با کیفیت بالا برای اسیدهای آمینه گرانبها.

 

 

بدن خود را با این مواد گرانبها پُر کنید و تمام تلاش خود را برای تولید کلاژن طبیعی انجام خواهد داد. با این حال، فراموش نکنید - بدن ما با افزایش سن سرعت خود را کاهش می دهد و این عملکرد بدن را تا حدی از دست می دهد.

 

 

منابع طبیعی کلاژن خوراکی

اما صبر کنید، لازم نیست همه این کارها را انجام دهید، زیرا کلاژن در حال حاضر به شکل کامل در بسیاری از غذاها و مواد مغذی وجود دارد. با این حال، حتی اگر کلاژن مصرفی یا ژلاتین در شکل نهایی خود است، بدن ما آن را به اسیدهای آمینه و پروتئین تجزیه می کند و سپس دوباره آن را جمع می کند.

 

 

بنابراین، در حالی که مصرف کلاژن باعث نمی شود که بدن شما به طور خودکار از آن استفاده کند، اما همچنان این روند را تسریع می کند زیرا از مراحلی که در بالا توضیح دادیم صرف نظر می کند.

 

 

بنابراین، با خوردن غذاهای غنی از کلاژن، می توانید یک میانبر را انتخاب کنید و تولید کلاژن طبیعی بدن خود را سریع به جلو ببرید.

 

 

به طور منطقی، و همانطور که واقعیت می گوید، غذاهایی که حاوی کلاژن آماده هستند منشا حیوانی دارند. بافت های همبند در حیوانات سرشار از کلاژن هستند، مانند پوست مرغ یا پوست گوسفند (یا برای افرادی که کمتر احساس ناراحتی می کنند غضروف، استخوان ماهی، باله کوسه و غیره).

 

 

یک منبع غنی و از نظر تاریخی محبوب کلاژن، آبگوشت استخوان است. آبگوشت استخوان از جوشاندن استخوان های حیوانات، معمولاً جوجه ها، تهیه می شود. استخوان ها به تدریج شکسته می شوند و ذوب می شوند و تمام کلاژن خوب و ژلاتینی داخل آن نمایان می شود.

 

 

با این حال، در مورد چیزهای ژلاتینی، اجازه دهید به یکی دیگر از منابع عالی کلاژن - ژلاتین اشاره کنیم. ژلاتین به طور خلاصه کلاژن آب پز یا پخته است و سرشار از آمینو اسیدهای مورد نیاز برای تولید آن است. جای تعجب نیست که ژلاتین به طور گسترده در انواع غذاها و محصولات استفاده می شود.

 

 

چه آسیب هایی به کلاژن می رسد؟

در مورد پیری و نارسایی کلاژن تولید شده به طور طبیعی توسط بدن خودمان صحبت می کنیم، بیایید نگاهی به دلایل و عواملی که آن را کاهش می دهند بیاندازیم.

 

 

به هر حال، می‌توانید پروتئین گیاهی یا حیوانی باکیفیت مصرف کنید، اسیدهای آمینه، ویتامین C، مس، پرولین و گلیسین به مقدار زیاد داشته باشید، و با این حال، ممکن است تمام آن اثرات کلاژن جادویی را مشاهده نکنید.

 

 

پس این کار چه فایده ای دارد؟

خوب، این احتمال وجود دارد که صرف نظر از میزان کلاژنی که بدن شما تولید می کند - از بین برود یا تحلیل برود. علاوه بر این، اجازه دهید به خود یادآوری کنیم که بدن ما در حفظ خود کُند است، و این به ویژه برای پوست ما نیز صادق است.

 

 

فرآیند اصلی بازسازی آن پوسته پوسته شدن نام دارد و تقریباً یک ماه طول می کشد. بنابراین، سلول های پوست شما به یک ماه کامل نیاز دارند تا کلاژن ضعیف یا تخریب شده را از بین ببرند، فضایی را برای کلاژن جدید باز کنند، سپس، به زمان نیاز دارد تا این کلاژن جدید شما رشد کند و در پوست شما ادغام شود.

 

 

و در تمام این مدت، حتی کلاژن تازه و جدید نیز توسط اشعه های مضر UV خورشید، آلاینده های محیطی، گرد و غبار میکروسکوپی، محرک ها، آلرژن ها، آسیب ها، سموم ناشی از عاداتی مانند سیگار کشیدن، الکل، غذاهای فرآوری شده، فست فود و … از بین می رود، بنابراین، بیایید این چیزهای مضر را کم کنیم.

 

 

در اینجا بدترین متخلفان در مورد کاهش زودرس کلاژن در بدن شما آورده شده است:

- قندهای تصفیه شده و کربوهیدرات

 

قند بیش از حد (مخصوصاً با قهوه) و بدن شما در توانایی ترمیم خود با کلاژن جدید دچار مشکل می شود.

 

برای جلوگیری از این امر، البته، باید یا به طور کامل از مصرف شکر یا کربوهیدرات های تصفیه شده خودداری کنید، یا در عوض، آن را به حداقل برسانید.

 

به یاد داشته باشید، وقتی صحبت از این موارد می شود، پوست شما به زمان نیاز دارد. حتی اگر فردا شکر را ترک کنید، حداقل تا یک ماه یا بیشتر، تا زمانی که فرآیند لایه برداری کامل نشود، اثرات آن را روی پوست خود مشاهده نخواهید کرد.

 

و گاهی اوقات، ممکن است چندین چرخه طول بکشد تا زمانی که پوست کاملاً خود را جوان کند. صبر مهم است، اما شما می توانید از همین امروز شروع به به حداقل رساندن قند و شکر کنید.

 

 

 

- نور خورشید خیلی زیاد

چه کسی می دانست؟ باز هم چیز خیلی خوبی است. گذراندن در زیر آفتاب عالی است و همه چیز (من شخصاً آن را دوست دارم، تا زمانی که فشار خونم را پایین بیاورد)، اما بیش از حد طولانی بمانید، و پوست شما ضرب و شتم خواهد شد.

 

همانطور که در بالا ذکر کردیم، نور خورشید، با همه فوایدی که دارد، حاوی اشعه هایی است که در طیف UV قرار می گیرند و اساساً به پوست ما تابش می کنند.

 

نور خورشید به نوعی روند طبیعی پوسته پوسته شدن ما را تسریع می کند و بدن ما را وادار می کند تا کلاژن بیشتری تولید کند، اما مسئله این است که به محض اینکه کلاژن در جای خود قرار می گیرد، اشعه ماوراء بنفش آن را سریعتر پیر می کند و تجزیه می شود.

 

 

بنابراین، اگر می‌خواهید کلاژن شما - و به همراه آن، بازسازی پوست شما - سریع‌تر و موثرتر اتفاق بیفتد، از سپری کردن زمان زیادی در آفتاب، به‌ویژه زمانی که شدید است، خودداری کنید. البته، می‌توانید از یک ضد آفتاب با کیفیت بالا با فاکتور SPF بالا برای محافظت از خود استفاده کنید.

 

 

- سیگار کشیدن

من واقعاً نباید این را به شما بگویم مگر اینکه پشت کوه زندگی کرده باشید - اما سیگار برای سلامتی شما مضر است.

 

 

مطمئناً، بسیاری از چیزها، نوشیدن بیش از حد الکل و خوردن غذاهای ناسالم خیلی بهتر نیست، اما وقتی صحبت از کلاژن به میان می‌آید، سیگار دشمن بزرگ‌تر است.

 

 

علاوه بر این که نیکوتین متابولیسم شما را مختل می کند، و با مسدود کردن ریه ها، گردش خون شما را کُند می کند، دود سیگار نیز دسته ای از مواد شیمیایی تحریک کننده و سمی را آزاد می کند.

 

 

بسیاری از آن ها رادیکال های آزاد هستند که می توانند وارد سلول های شما شده و به DNA شما آسیب برسانند. این به نوبه خود باعث پیری سلول ها با بهم ریختن سیستم های ترمیم آنها می شود. شما به راحتی می توانید تصور کنید که چگونه این امر مانع تولید کلاژن و اجرای آن در سراسر بدن می شود.

 

 

در نهایت، دود، ذرات میکروسکوپی قیر، و مواد شیمیایی سمی به سطح پوست شما می‌چسبند، منافذ پوست را مسدود می‌کنند و باعث می‌شوند پوست شما بیش از حد چرب شود و به نوبه خود خشک شود. این به راحتی می تواند به یک دستور العمل برای التهاب آکنه تبدیل شود، بنابراین اگر می خواهید مزایای کلاژن خود را به حداکثر برسانید، باید سیگار را ترک کنید.

 

 

اینها سه عامل اصلی هستند که بیشتر کلاژن را تخلیه و آسیب می‌رسانند. علاوه بر این، آسیب‌ها، سبک زندگی ناسالم، بهداشت ضعیف و برخی اختلالات خودایمنی مانند لوپوس نیز به آسیب کلاژن و کاهش آن کمک می‌کنند.

 

 

 

مکمل های کلاژن

اما اگر مصرف غذاهای غنی از کلاژن و مواد مغذی کلاژن ساز باعث کاهش آن نشود، چه؟ فرض کنید رژیم غذایی خود را برای کمک به تولید کلاژن بیشتر به بدن خود بهینه کرده اید، همچنین سیگار را کنار گذاشته اید، قندهای تصفیه شده را کاهش داده اید، و مراقبت می کنید که از نور خورشید دور بمانید ... و 6 ماه گذشته است و هیچ چیز.

 

 

خوب، دوست من، به نظر می رسد که می توانید از مکمل های کلاژن استفاده کنید.

 

 

دو نوع از محبوب ترین مکمل های کلاژن عبارتند از ژلاتین و کلاژن هیدرولیز شده.

 

 

همانطور که در یکی از بخش‌های بالا اشاره کردیم، ژلاتین زمانی ساخته می‌شود که شما کلاژن را می‌پزید.

 

 

در کلاژن هیدرولیز شده، اندازه مولکول‌های پروتئین کوچک‌تر می‌شود و آنها را به پپتید تبدیل می‌کند که استفاده از آن‌ها توسط بدن شما آسان‌تر است. کلاژن هیدرولیز شده بی بو، بی رنگ است و می توان آن را تقریبا به هر چیزی اضافه کرد.

 

 

مکمل کلاژن فواید زیادی دارد. می تواند توده عضلانی را افزایش دهد و به عنوان یک کمک درمانی برای افرادی که از درد مفاصل، آرتریت و آرتروز رنج می برند استفاده می شود.

 

 

می تواند درد را کاهش دهد، مفاصل شما را روان کند و حرکات شما را راحت تر و صاف تر کند، می تواند ظاهر و خاصیت ارتجاعی پوست شما را بهبود بخشد، و گاهی اوقات حتی می تواند مه مغزی را از بین ببرد.

 

 

در مراقبت از پوست، کلاژن اغلب در ژل ها و کرم ها استفاده می شود که عمدتاً برای جوان سازی پوست و کاهش ظاهر خطوط، چین و چروک، لکه ها و سایر علائم پیری طراحی شده اند.

 

 

 

عوارض جانبی مکمل کلاژن

از آنجایی که کلاژن در بدن ما تولید و استفاده می شود، استفاده از آن بی خطر است. با این حال، اگر فردی بیش از حد مکمل‌های کلاژن مصرف کند، می‌تواند طعم ناخوشایندی را تجربه کند که حتی زمانی که آن را با نوشیدنی می‌شویید، باقی می‌ماند و در موارد نادر، سوزش سر دل یا احساس سنگینی وجود دارد.

 

 

اگر به منبع کلاژن حساسیت دارید، ممکن است واکنش آلرژیک به مکمل کلاژن داشته باشید. به عنوان مثال، اگر فردی به نوع خاصی از ماهی یا به طور کلی فقط به ماهی حساسیت داشته باشد، به کلاژن دریایی واکنش آلرژیک نشان می دهد زیرا از ماهی گرفته شده است. خود کلاژن مشکلی نیست، اما حاوی مقادیر میکروسکوپی پروتئین ماهی است که باعث واکنش آلرژیک می شود.

 

اگر آلرژی دارید، همیشه مطمئن شوید که با منبع مکمل کلاژنی که قصد استفاده از آن را دارید همپوشانی نداشته باشند.

 

 

 

خلاصه کلام

کلاژن یک پروتئین طبیعی است که به طور گسترده در بدن ما استفاده می شود. 30 درصد از کل پروتئین بدن انسان را تشکیل می دهد، ساختاری برای استخوان های ما ایجاد می کند، مفاصل و غضروف ما را روان می کند، تصفیه خون را تسهیل می کند و پوست ما را سالم، الاستیک و جوان نگه می دارد.

 

 

این اطلاعات برای افزایش اگاهی شماست، نه جایگزین توصیه های پزشک. این اطلاعات ممکن است با شرایط خاص سلامتی شما مطابقت نداشته باشد، و هدف آن ارائه یک دید کلی از موضوع است. اگر از یک مورد شدید آکنه رنج می برید، باید با یک متخصص پوست یا یک متخصص پزشکی معتبر مشورت کنید.

 

 

دسترسی سریع به مطالب وبلاگ

 

کانال تلگرام ما(کلیک کنید)

کانال روبیکا ما(کلیک کنید)

مقالات مرتبط: (1)

لطفا نظر بدهید

توجه: HTML ترجمه نمی شود!
کد امنیتی
Whatsapp
به کمک نیاز دارید؟
حیدری
مشاوره